Agenda


Landgoed Fam. Obers
    

23 april 2023

Algemene ledenvergadering / Lezing


25 juni 2023

Familiedag

Janke en Trienko van der Kaap

8 oktober 2023

Dierentuindag

Zooparc Overloon
    

              


Dierentuindag Tierpark Nordhorn


Meer foto's: click hier

Dierentuindag Tierpark Nordhorn.

Op zondag 23 juni 2019 hadden we onze jaarlijkse Dierentuindag.
Deze keer streken we daarvoor neer bij onze oosterburen in het Duitse plaatsje Nordhorn. Het was een zonovergoten dag en we waren met zo’n 25 leden.
Het park is zo’n 10 ha groot en is nu nog verdeeld in twee stukken, in de toekomst is het nog mogelijk om in het tussenstuk uit te breiden. Het park ligt aan de Vecht en een aftakking daarvan stroomt het park in. Op deze aftakking en de omliggende weide wemelt het van de beverratten. Een prachtig gezicht want hoewel er wel een soortbordje bij stond, was het overduidelijk dat de soort in het wild leefde en niet aan geboortebeperking deed! Ondanks de IAS-lijst zijn hier dus nog gewoon jonkies bij de beverratten te zien!

In het eerste gedeelte van het park vinden we veel doorloopverblijven. Zo is er een zwartstaart prairiehonden doorloopverblijf, en sika herten doorloopverblijf, en een Zuid America doorloop verblijf met alpaca’s en mara’s. Verder vind je er de verblijven van de halsband pekari’s , witsnuitneusberen en een prachtig verblijf voor de bison’s. In dit gedeelte van het park is ook de historische boerderij ‘de Vechthof’ met oude landbouwhuisdierrassen te bewonderen. Zo liepen daar o.a. de bonte Bentheimers, Poitouezels, Bentheimer landschaap, Twents hoen en krombek eenden. Op het dak van de boerderij een hoog opgestapeld ooievaarsnest met jongen om het plaatje compleet te maken.
Via het doorloopverblijf van de bennets komen we in het tweede gedeelte van het park. Als eerste komen we de stokstaarten tegen. Deze zaten samen met de vosmangoesten in een prachtig verblijf van natuurstenen pilaren met grote glazen wanden ertussen. De grote bergen steen in het verblijf geven al aan dat natuursteen in de omging vrij voorhanden is, wat de inrichting ten goede komt. Waarschijnlijk heeft vandaag menig Parkdierenlid de constructie van dit verblijf nader bestudeerd om te kijken of dit thuis ook te realiseren viel!

Ook een prachtig verblijf wat zeker genoemd mag worden is de kust volière. Dit is een grote doorloop volière met verschillende vijvers met Europese waadvogels met o.a: kluten, Europese steltkluten, wulpen, en tureluurs.

In dit gedeelte van het park ook de verblijven van o.a. de Europese wolven, zeehonden, stekelvarkens, verschillende apensoorten, sneeuwuilen en een groot savannegedeelte met Grant zebra’s en Afrikaanse maraboes.

Het meest opvallende verblijf van dit park is echter wel het combi verblijf van de steenbokken, vale gieren en kaalkopibissen. Zeer indrukwekkend was de enorme rotspartij waar de steenbokken overheen klauterden en de gieren tussendoor konden vliegen. Op twee plekken kon je het verblijf in om vanuit een hoogte naar de dieren te kijken. We vermoeden dat de in onze groep aanwezige parkmanager heeft zitten rekenen of hij dit verblijf ook thuis zou kunnen realiseren.

Na afloop natuurlijk weer ons gezellige afsluitend drankje waarbij de tot dan toe gerealiseerde fokresultaten bij iedereen werden besproken en alvast de eerste ruilafspraken gemaakt werden. Meestal doen wij na dit drankje nog een tweede ronde door het park, maar deze keer moesten we snel huiswaarts vanwege de nodige jonge dieren thuis die op hun eten zaten te wachten.

Janke en Michel…





Bezoek Safaripark Beekse Bergen.


Meer foto's: click hier

Voor het gezamenlijke dierentuinbezoek 2016 hadden we dit jaar afgesproken om met de Parkdierenvereniging een bezoek te brengen aan Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Een park dat in 1968 is opgericht. Aanvankelijk alleen een leeuwenpark waar de bezoekers in hun auto doorheen konden rijden. Inmiddels is het overgenomen door Libéma. Deze heeft sinds 1987 behoorlijk geïnvesteerd met een naar mijn mening mooi resultaat voor bezoekers. En de investeringen lijken voorlopig nog niet afgelopen.

Op zondag 26 juni verzamelden de geïnteresseerde leden zich bij de ingang van het park. Iedereen kent elkaar eigenlijk al goed van gezicht zodat het altijd zeer weinig tijd kost om elkaar te vinden. Dit lijkt een voordeel, maar eigenlijk is het wel jammer dat het toch een beetje een vaste groep is met weinig nieuwe gezichten. Hierbij nodigen we dan ook iedereen uit om zijn of haar gezicht te laten zien voor de toekomstige dierentuinenbezoeken en overige activiteiten van de Parkdierenvereniging. Hoe meer zielen hoe meer vreugd! En we hebben al zeker niet te klagen over de gezelligheid. Dus dat kan alleen nog maar beter worden. Na de gebruikelijke kop koffie bood onze penningmeester Ab Schuring zoals gewoonlijk weer aan om op kosten van de vereniging aan het einde van de middag af te spreken op een terras in de dierentuin om het bezoek af te sluiten met een gezamenlijk drankje.

De (schuilhut)doorloopvolière is mooi begroeid en heeft een leuke collectie vogels. O.a zwarte kroonkraanvogels, nimmerzatten, hamerkoppen, ibissen en plevieren. De penseelzwijnen zijn samen met de zebramangoesten in 1 ruim verblijf gehuisvest. Je ziet de zebramangoesten dan toch leuk als groep door het verblijf lopen. De Afrikaanse olifanten hebben een prachtig groot verblijf samen met de mantelbavianen. De mannengroep met 4 volwassen gorilla’s is prachtig om te zien. Deze is een paar weken na ons bezoek ingeruild voor een fokgroep met jonge vrouwtjes. Bij de savanne van de giraffen, de Kaapse buffels, de Grevyzebra’s en de zwarte paardantilopen zagen we een flinke groep Rothschild giraffen. We telden er 18. Waaronder enkele kalveren. Erg indrukwekkend.

Halverwege de wandeling vond het KNMI het nodig om ons te trakteren op een regenbui die in een gemiddeld tropisch regenwoud zeker niet zou misstaan. Dit was bij de laaglandtapirs om precies te zijn, heel toepasselijk aangezien die in het regenwoud voorkomen. En aangezien er op deze dag slechts een enkeling met dit natuurverschijnsel rekening had gehouden was succes verzekerd. De rest van de dag liepen er dan ook een flink aantal mensen met drijfnatte kleding. Gelukkig had dit geen enkel effect op de stemming.

De tropische hal voor de (zeer grote) nijlkrokodillen, glansspreeuwen en muisvogels en gelijk het binnenverblijf van de nijlpaarden is leuk gemaakt, maar bevat helaas iets teveel (stoffige) kunstplanten. Grappig zijn altijd de muisvogels met hun vreemde capriolen om bij het eten te komen.

Toen we aan kwamen bij de savanne waar de witte neushoorns, de Watussi runderen en de elandantilopen gehouden worden was er net een elandantilope aan het bevallen. Een bijzondere gebeurtenis om live mee te mogen maken. De pootjes van het kalf waren al te zien en 21 minuten later was het geboren. Daarna duurde het nog 23 minuten voordat het kalf (in de sloot) op zijn pootjes stond. De dierverzorgers waren voortdurend in de buurt en zo gauw ze de kans kregen haalden ze het kalfje even bij de moeder weg. Er werd snel gekeken welk geslacht het dier had en er werd een chip gezet en een oormerk geplaatst. Erg handig als je bedenkt dat wanneer hij eenmaal hard kan lopen ze hem niet meer zo makkelijk te pakken krijgen. De omstanders mochten de naam kiezen van het jonge mannetje. Toen iemand uit het publiek meteen “Leonard” riep was dat dus zijn naam.

Sommigen per boot, anderen te voet, kwamen we uiteindelijk allemaal weer terug op het terras voor het afsluitende drankje. Zoals gebruikelijk, verlieten de meesten tegen sluitingstijd pas het park, terugkijkend op een geslaagde dag.

Marc en Ingrid Jansen

Studiedag Bewaking Diergezondheid en Voeding.


Meer foto's: click hier

Op zondag 18 Oktober zijn we door Dierenarts Paul Verstraelen uitgebreid voorgelicht over de bewaking van de gezondheid van onze parkdieren. De dag was georganiseerd door Henk en Martha Obers in samenwerking met Paul Verstraelen en werd gehouden in de dierenartsenpraktijk te Horst. Paul is in 1982 begonnen in deze praktijk die inmiddels uitgegroeid is tot een flinke praktijk met drie vestigingen en een internetwinkel. In de jaren 90 raakte Paul betrokken bij de parkdieren, maar omdat je in de opleiding tot, toen nog ‘vee-arts’ niet al te veel over andere dieren dan productie dieren leerde moest hij regelmatig een beroep doen op collegadierenartsen Willem Schaftenaar (Diergaarde Blijdorp) en Sjaak Kaandorp (Safaripark Beekse Bergen). Ook de expertise van de parkdierenhouders is voor Paul heel belangrijk.

Er waren 18 leden aanwezig die bij binnenkomst gelijk onthaald werden met een flink stuk onvervalste Limburgse vlaai, waardoor het ‘Lupa’ gelijk al een beetje overbodig dreigde te worden. Nadat we door Dick, Ab en ondergetekende een beetje bijgepraat zijn over de positieflijst kon Paul beginnen met zijn lezing.

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld over de ‘bevoorrading’ van een kalver- en varkensmesterij, werd het gevaar van infectiedruk uitgelegd. Paul drukte ons op het hart om zoveel als mogelijk informatie over je dieren mee te geven aan een nieuwe eigenaar. Je zou zelfs kunnen nadenken om één en ander (zoals ontworming, voeding, ziektes, huisvesting, gebruikte geneesmiddelen e.d.) in een soort paspoort vast te leggen. Voor een nieuwe eigenaar heel bruikbare informatie die de gezondheid van je nieuwe aanwinst alleen maar ten goede kan komen.

Het werd een open discussie waarin de rode lijn bewaking van de diergezondheid, voeding, huisvesting en de preventie van dierziekten steeds weer naar voren kwam. Belangrijk dit laatste omdat ook de parkdierenhouders steeds meer te maken gaan krijgen met het nieuwe antibiotica beleid. Na een korte lunchpauze kregen we aansluitend een rondleiding door de dierenartsenpraktijk. Vooraan in het gebouw zijn de faciliteiten voor de gezelschapsdieren te vinden. Spreekkamers, röntgen en echoruimte, opname, laboratorium en natuurlijk de OK. De ruimtes zijn van alle gemakken voorzien. De OK ‘s beschikken over gasnarcose en alle bijbehorende bewakingsapparatuur. Omdat bij DAP Horst ook paarden behandeld worden is er ook voor deze diergroep een behandelruimte, OK, recovery en röntgenruimte en ook hier weer de bijbehorende narcose- en bewakingsapparatuur. Alles een flink maatje groter.

Buiten zijn er voor de kreupelheidsonderzoeken en de keuringen nog een zogenaamde ‘harde en zachte volte (cirkel)’ aangelegd. Hier zijn ook de stallen te vinden voor de patiënten die langer verpleegd moeten worden. Dit alles (en nog veel meer) zorgt ervoor dat DAP Horst een zeer uitgebreid pakket aan dienstverlening aan haar klanten kan aanbieden.

We mochten overal kijken, zelfs in de operatiekamer en natuurlijk zijn er dan altijd weer leden die hun kans schoon zien om een jongensdroom in vervulling te laten gaan. Ik zal het kort houden, maar dankzij dokter Peter zingt patiënt Dick een toontje hoger! Dit alles zorgvuldig vastgelegd door onze razende reporter!

’s Middags gaf Niki Nuijten van de firma Nijsen- Granico een lezing over het samenstellen van, in dit geval, varkensvoer. Nijsen-Granico maakt varkensvoer van restpartijen eten wat niet meer voor menselijke consumptie gebruikt wordt. De snijranden van Engelse drop bijvoorbeeld, of partijen gebroken koekjes. Omdat het erg wisselt welke voedingsstoffen de fabriek binnenkrijgt moeten er constant analyses gemaakt worden van de grondstoffen en moeten de hoeveelheden van die grondstoffen telkens aangepast worden om tot een min of meer evenwichtige voeding te komen. Hoewel onze parkdieren wel wat langer mee moeten gaan dan een gemiddeld vleesvarken (zo’n 180 dagen) zullen wij ook goed moeten letten op de behoeftes van het dier en de samenstelling van de voeding, welke zelfs seizoensgebonden kunnen zijn.

Dick bedankte na deze lezing Paul, Niki, Henk en Martha, voor deze super gezellige en leerzame dag. Hierna was er nog ruim voldoende tijd om met een hapje en een drankje nog even gezellig na te praten.

Misschien weet u als Parkdierenlid een goed onderwerp, spreker of locatie of wilt u iets organiseren laat het ons weten, dan kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn.

Michel en Janke

Jaarlijkse dierentuindag Planckendael 2015


Meer foto's: click hier

Op 28 juni werd onze jaarlijkse dierentuindag gehouden.

Ditmaal brachten we een bezoek aan onze zuiderburen, en wel aan het Dierenpark Planckendael te Mechelen. Rond de dertig leden verzamelden zich om tien uur bij de ingang van het park, waarna er bij binnenkomst natuurlijk eerst gelegenheid was voor een lekkere kop koffie en even gezellig bijpraten. Daarna gingen we in verschillende groepjes het park door. In 1956 werd het landgoed Planckendael aangekocht door de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA), om de deuren voor het publiek in 1960 te openen. Oorspronkelijk was het een dependance van Zoo Antwerpen, waar vooral de grotere diersoorten en natuurlijk ‘de overschotten’ van Antwerpen werden gehuisvest. Tegenwoordig is het een volwaardige dierentuin geworden die is opgedeeld in vijf continenten. Te weten: Azië, Oceanië, Amerika, Afrika en Europa.

De wandelroutes vormen per continent een lus die telkens uitkomt op een centraal punt. We begonnen in Azië, daar bezochten we als eerste de tropenhal, waar voornamelijk vogelsoorten zaten, maar ook enkele reptielen en zoogdieren. Heel bijzonder waren hier de Luzon-nevelratten, een knaagdiersoort van de Filippijnen . Verder kon je in dit continent op 14 meter hoogte via trappen en hangbruggen een boomtoppenpad ‘bewandelen’. Natuurlijk gingen we ook kijken bij het pasgeboren Aziatische olifantje. Aan de grote kluit met bezoekers, die voor het hek stond te dringen, kon je duidelijk zien op welke plek in het grote buitenverblijf het olifantje zich bevond.

In Oceanië zitten veel Australische diersoorten, zoals de wombats, de koala’s en de bijzondere mierenegels, die op zich een zoekplaatje vormden omdat deze nachtdieren zich overdag ingraven. De meeste doorsnee bezoekers lopen zo’n verblijf al snel voorbij met de woorden “Hier zit niks!” Maar onze leden moeten toch zeker één exemplaar van een soort gezien hebben, al moeten ze er nog een keer voor terug lopen. Bij deze mieren egels was er zelfs nog enige discussie, want waren het er nu twee of toch drie.

In Amerika was het nieuwe pinguinverblijf zeker de moeite van het bekijken waard. Een enorme vliegkooi waar je vrij tussen de Incasterns, de Chileense flamingo’s en de Humboldtpinguins kon doorwandelen. Verder kon je in dit continent o.a. reuzenmiereneters, vicuña’s, mara’s, rode neusberen, Darwin nandoe’s en kleinklauwaapjes bewonderen.

Afrika huisvest vrij veel antilope soorten. En ook de grote roofdieren als gevlekte hyena’s en cheeta’s ontbraken hier niet. Het verblijf van de Kordofan giraffen (één van de negen ondersoorten) is mooi en ruim van opzet, door een glazen wand kon je ook een kijkje binnen in de stallen nemen. In het nagebouwde Afrika dorpje kon je de zebramangoesten en de stokstaartjes vinden. Aansluitend kwam je in een doorloopverblijf met diverse maki soorten.

Als laatste kwam het continent Europa aan bod. Dit was klein van opzet, maar wat vooral opviel waren de vele ooievaars die overigens door het hele park in grote getale aanwezig waren.

Als afsluiting van deze gezellige zonnige dierentuindag werden we nog getrakteerd op een afsluitend drankje dat ons door de vereniging werd aangeboden. Deze gelegenheid werd meteen aangegrepen om elkaar op de hoogte te brengen van alle kweekresultaten en andere in’s en out’s op parkdierengebied.

Kortom het was weer een gezellige verenigingsdag die zeker de moeite van de lange rit waard was.

Michel en Janke.

Meerdaagse dierentuinreis Frankrijk 19-20-21 september 2014



Meer foto's: click hier

Vrijdag 19 september



Er verblijven ook heel bijzondere katten , die velen van ons nog nooit gezien hadden; bijvoorbeeld Witte Tijgers en Leeuwen; de zeldzame Zwartvoetkat (Prionailurus nigripes); deWoestijnkat (Prionailurus margarita). Ook de noordelijke vorm van de Tijgerkat (Prionailurus bengalensis) was aanwezig.
Na het verlaten van het park hadden we nog een leuke reis door een mooi gedeelte van Frankrijk tegoed.
Het hotel in Orleans zit in een mooi monumentaal gebouw en de kamers waren netjes.

Zaterdag 20 september



Na het pakken van de koffers en het gebruik van een goed ontbijt gingen we op weg naar Zoo Parc de Beauval in Saint-Aignan. Zooparc Beauval bestaat “pas” 34 jaar. Het wordt toch in sommige kringen al de nummer 1 van Frankrijk genoemd. De oppervlakte is ongeveer 30ha. Dit park is een flink park met 5700 dieren en diverse bijzondere dieren zoals; Grote Panda’s; Koala’s; 2 ondersoorten Boomkangoeroes (Dendrolagus Goodfellow en Matschiei); Zeekoeien; Okapi’s en ook weer witte Leeuwen en Tijgers.
Wat mij persoonlijk ontzettend aansprak was de tropische kas met diverse soorten Vogels,Kantjils, Luiaards en Gordeldieren. Ook de Zuid-Amerikaanse weide met Tapirs, Waterzwijnen en Grote Mara’s vond ik bijzonder.
De Reptielen waren ook rijkelijk vertegenwoordigd met o.a. Schildpadden en Varanen,
De Afrikaanse grazers hebben prachtige nachtverblijven.
Na weer een prachtige rit kwamen we in ons tweede hotel aan. Wederom weer een prachtige kamer.

Zondag 21 september.



Met de keuze van het Bioparc Zoo de Doue la Fontaine hebben Janke en Michel ons de kers op de taart bezorgd.
Dit park wordt geleid door 3 generaties Gay. Opa Louis is in 1961 begonnen. Pa met een opleiding als landschapsarchitect heeft de tuin op de kaart gezet en zoon Pierre heeft inmiddels de leiding over genomen. Bioparc is inmiddels 14 ha groot en is gevestigd in een voormalige steengroeve. Er is ontzettend goed van de hoogteverschillen gebruik gemaakt. Bioparc is gespecialiseerd in het fokken van Grote Katten, Ara’s en Primaten hoewel Mensapen ontbreken.
Hoewel ik de tuin als geheel een topper vind noem ik toch nog de Zuid-Amerikaanse Reuzenotters; de Neushoornvallei ; de Zuid-Amerikaanse voliere ; het Okapi-verblijf en het verblijf van de Gieren.
Deze dag kregen we tot 2 uur s-middags de tijd om in Bioparc rond te kijken.
De terugrit naar Ziezoo ( 13 uur ) was een monsterrit mede door de drukte om Parijs.
Toch kunnen we terugkijken op een geslaagde reis.
Janke, Michel en bestuur bedankt.

Floor van Hoek.

In 2016 naar Hagenbeck en Jaderpark? Of Frankfurt, Wilhelma en Opelzoo?

9 oktober 2011 Studiedag en bezoek Best Zoo


Meer foto's: click hier

Studiedag en bezoek Best Zoo Op zondag negen oktober zijn we met de vereniging naar het Brabantse Best gegaan voor de jaarlijkse studiedag. Ditmaal een lezing van dierenarts Frank Verstappen en een bezoek aan Best Zoo. De opkomst was erg goed. We waren welgeteld met drieënveertig personen. De meesten waren al ruim voor tijd aanwezig. Om elf uur begint Frank Verstappen met zijn lezing over parasieten, voeding en medicatie bij dieren en de daarbij behorende training. Ook verteld hij wat over dieren die ultraviolet zien. Er wordt o.a. verteld dat apen medicijnen krijgen in een kopje thee of een dopje limonade. Dit is iets wat ze lekker vinden en snel nuttigen. Bij olifanten wordt dit gedaan door een brood uit te hollen er pindakaas in te doen en daar de medicijnen door te doen. Dit wordt natuurlijk eerst getraind. De dieren krijgen bijvoorbeeld elke week iets lekkers. Dieren die ultraviolet zien kunnen daardoor al op verre afstand zien of planten en vruchten al rijp genoeg zijn om te eten. Rond kwart voor één is de lezing klaar en vertrekken we met z'n allen richting Best Zoo. Toon Vertier, waar de lezing werd gehouden ligt op nog geen honderd meter van het park af. Het park heette vroeger Dierenpark de Vleut. Later is het overgenomen door Zodiac Zoos, die het een aantal jaren in hun bezit hebben gehad. Nu heeft het park weer een nieuwe eigenaar. We spreken af dat we rond drie uur weer bij elkaar komen voor een drankje op het terras bij de ingang van het park. Het eerste deel van het park loopt iedereen nog bij elkaar, maar al snel zijn de leden verspreid door het hele park. Best Zoo is een klein park met leuke diersoorten. Het park heeft o.a. doodshoofdapen, bonte vari's, ringstaartmaki's, kapucijnapen, dwerg ezels, kamelen, bonte marters en dwerg mara‟s. Ook zijn er paca's, dit zijn grote knaagdieren met een bruine vacht met witte strepen en vlekken. Er zijn binturongs oftewel beermarters. Deze kunnen via een boomstam het verblijf uit en de bomen in. Deze bomen staan te midden van het pad. Daardoor kunnen de binturongs precies boven de bezoekers liggen. In het park zijn ook nog poema's, jaguars, Chinese muntjaks, koningsgieren, een witte caracara en diverse andere soorten vogels. Rond drie uur zaten er een groot deel van de leden achterin het park op het terras. Dus werd er besloten om de rest die voor was naar achteren te halen. Er was al wat heen en weer getelefoneerd. Het is dan geen groot park, maar we hadden het voor elkaar gekregen om elkaar mis te lopen. Uiteindelijk zaten we allemaal bij elkaar achter in het park om gezamenlijk nog een drankje te nuttigen. Daarna gingen we het laatste deel van het park bekijken en na vieren is iedereen van deze geslaagde dag naar huis gegaan.

Harley Numan

Dierentuin bezoek 9 juni 2013 Blijdorp


Meer foto's: click hier

Dit jaar was Diergaarde Blijdorp het reisdoel voor het jaarlijkse dierentuin bezoek van de Parkdierenvereniging.
Bijna 25 leden waren naar Rotterdam afgereisd voor deze gezellige verenigingsdag.
Blijdorp is een park met een hele lange dierentuingeschiedenis, hele generaties zijn er al langs de steeds weer wisselende perken getrokken en hoewel hele stukken van het Blijdorp waar opa vroeger over vertelde nog goed te herkennen zijn timmert dit park ook flink aan de weg met nieuwe verblijven.
De splinternieuwe hal ‘Amazonica’, een enorme koepel waarin een stukje Amazonegebied is nagebouwd met Zuid Amerikaanse planten en honderden vlinders, is dit voorjaar pas geopend en in september kun je een kijkje nemen in de geheel gerenoveerde Dikhuidenvleugel.

We kwamen dus ogen (en oren) te kort. Ogen omdat er zoveel moois te zien was, en oren omdat er natuurlijk lekker veel bijgekletst moest worden. We begonnen de dag dan ook met een uitgebreide koffie met koek.
En ook aan het einde van de dag (tegen vieren) is er altijd weer veel gezelligheid met een afsluitend drankje. Natuurlijk is er voor de dierenpark fanaten daarna nog tijd om nog een snel rondje door het park te rennen naar de stukken die ze nog niet bekeken hadden, maar volgens de mede-parkdierenleden toch zeer te moeite waard waren.

Michel en Janke.

Algemene Ledenvergadering 2014


Meer foto's: click hier

Afwezig gemeld: P.Valkenburg, W.Prins, F.Reulen, M.en I. Jansen.

1.Opening:
De voorzitter opent de vergadering en heet iedereen welkom.
Dick maakt melding van het overlijden van dhr. Zwep.

2. Notulen AVL 2013:
Geen op- of aanmerkingen.

3. Ingekomen stukken:
Korting op dierenpark “ de Wissel”.

4. Verslag secretaris:
Wilma leest het verslag over 2013 voor. Hierop zijn geen op- of aanmerkingen.

5. Verslag penningmeester:
Financieel verslag / exploitatieoverzicht uitgedeeld , doorgenomen en waar nodig toegelicht. Gerrit Bijsterbosch vraagt hoe het gaat met registreren? Dit jaar is er 1 certificaat gemaakt en geregistreerd. Eeg Manders stelt vast dat er niet veel in kas zit. Moeten wij de contributie verhogen voor leden in het buitenland? Dries Willems stelt voor dat hij boekjes krijgt en over de grens op de bus doet.

6. Verslag kascommissie:
Gerrit geeft aan dat alles zeer overzichtelijk en in orde is. Er zijn geen onvolkomenheden geconstateerd, dus wordt aan de penningmeester decharge verleend.

7. Verkiezing kascontrole:
Gerrit Bijsterbosch; Marc Jansen en reserve : Eeg Manders.

8. Verslag redactie:
De redactie doet ’n oproep tot bijdrages en artikelen voor het verenigingsblad. Er kunnen ook advertenties worden opgegeven in het blad en op de website. Van den Beucken vraagt waarom de dierenlijst niet digitaal kan. De dierenlijst moet niet in verkeerde handen vallen i.v.m. de positieflijst. Voorstel is om alleen naam en dieren .

9. Bestuursverkiezing:
Er hebben zich geen andere kandidaten gemeld. Dick en Wilma zijn beide herkozen. Dick bedankt de aanwezigen voor het vertrouwen.

10. Buitenlandse reis:
Er hebben zich tot nu toe 19 leden gemeld. 40 tot max. 50 leden kunnen mee. Wilma mailt de leden om de buitenlandse reis alsnog onder de aandacht te brengen. De beschrijving van de busreis staat in nummer 76 maart 2014

11. Positieflijst:
F.v.d.Hoek vraagt wat is het vooruitzicht van de vereniging? Antwoord: Als de positieflijst wordt zoals enkele mensen willen, zo klein mogelijk, kunnen we de vereniging opheffen. Gelukkig is het nog niet zover, de ontwikkelingen zijn gematigd positief. Er wordt nog even door gepraat over de stand van zaken zoals ze op dat moment zijn en verwezen naar de website. (ook die van het PVH)

12. Rondvraag:
Eeg bedankt het bestuur.

Na de ALV en de lunch zijn we te gast geweest bij Henk en Marta Obers voor een kijkje bij hun levende have.

Dierentuinbezoek 22 juni 2014 GaiaZoo


Meer foto's: click hier

Zondag 22 juni was het laarlijkse dierentuinbezoek. GaiaZoo in Kerkrade was het doel.Voor de meesten van ons was het een flink stuk rijden, maar alleszins de moeite waard. Natuutlijk al omdat je weer eens de andere leden van de vereniging kan ontmoeten, de laatste nieuwtjes uit kan wisselen of weer eens mensen tegenkomt die je al jaren niet hebt gezien of gesproken.
Ook de dierentuin zelf was een heerlijke ervaring. Prachtige, ruimopgezette dierenverblijven en een goed zicht op alle dieren. Opvallend was voor ons ook het aantal jonge dieren. Wij zijn nogal lang blijven staan bij de capybara's. Daar waren verschillende generaties te bewonderen; slapend, wandelend, zwemmend en zelfs springend. De geboorte van een bosrendier hebben we maar net gemist.
Ook opvallend vonden wij wwn aantal combinaties van dieren; bijv. de klipdassen samen met de dwergmangoesten. De foto's zijn slechts een selectie van de grote hoeveelheid prachtige dieren, maar geeft wel een goed beeld van de verscheidenheid. Kortom; een heerlijke dag, goed weer, prima gezelschap en een fantastische plek.

De Redactie

Studiedag / Lezing 2 november 2014 te Kleef



Meer foto's: click hier

Verslag


Onze jaarlijkse studiedag bestond dit jaar uit een lezing van Angela Kramer van ‘Melk voor Dieren’ in het ‘Altes Landhaus’ en een bezoek aan het ernaast gelegen Tiergarten Kleve.
Angela had een leerzame lezing, die begon met de eerste 24 uur van de opvang. In deze 24 uur hoef je namelijk nog geen melk te geven, maar dien je het jong eerst te stabiliseren.
Als je hem vind is het dier vaak onderkoeld, gestrest of uitgedroogd en daardoor werkt het spijsverteringsstelsel niet goed. Melk geven werkt dan alleen maar averechts.
Stabiliseren doe je door het dier onder te brengen in een warme rustige omgeving (voor kleinere dieren werkt een couveuse het best) en het toedienen van electrolyten als ORS of Orisel.
Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek en de dierenarts, net als kleine (1 ml ) spuitjes om het toe te dienen. Je hebt dus 24 uur de tijd om de juiste melk te regelen.
Om het dier de beste start te geven dien je voor melk te zorgen die qua samenstelling het dichtst bij die van de moeder ligt.
Let hierbij vooral op vet, eiwit en lactose percentages. Op de site van www.melkvoordieren.nl staat alles uitgebreid na te lezen.
Angela vertelde ons bovendien hoe je met behulp van warmtematjes de moederloze dieren het beste warm kon houden.
Ook had ze een uitgebreide collectie speentjes mee in allerlei soorten en maten.
Denk hierbij ook aan verschillende lengtes speciaal voor kangoeroes passend bij elke leeftijd.
Bij sommige diersoorten trappelen de jongen met hun voorpootjes tegen de melkklieren van de moeder om zodoende de melkgift op gang te brengen, hiervoor waren ook speciale speentjes met een brede kraag, zodat de dieren dit natuurlijke gedrag kunnen blijven doen.
Deze speentjes zijn ook verkrijgbaar bij Melk voor Dieren.
Het was een zeer nuttige lezing waarbij veel aspecten aan de orde zijn gekomen, ook voor de verdere opfok, zoals de kunstbuidel voor kangoeroes, en de snugglepuppie, een kloppend hartje in een knuffel om de moeder te imiteren.

Op het middagprogramma stond een bezoek aan Tiergarten Kleve.
Bij binnenkomst in het park bleek dat de Parkdierenleden de Duitse keuken goed kunnen waarderen.
Dit werd duidelijk door de grote hoeveelheden brat- en curryworsten, die naar binnen gewerkt werden.
Hierna kregen we een leerzame en uigebreide rondleiding van directeur Dietmar Cornelissen, die speciaal op zijn vrije dag voor ons teruggekomen was.
Dit park kenmerkt zich door de grote hoeveelheid aan Duitse landbouwhuisdier rassen. Ook hebben ze kamelen, lama’s, stekelvarkens, diverse soorten vogels, wallaby’s en prairiehonden en kleine roofdieren zoals stokstaartjes, kleine panda’s, wasberen, corsakvossen en zeehonden.
Als afsluiting kregen we van de vereniging nog een drankje aangeboden en bleef iedereen nog gezellig napraten op het terras.
Het was weer een zeer geslaagde en leerzame dag.

Michel en Janke

Wat in de lezing verwerkt was is ook te lezen op de site van Angela. click hier

ALV 2015



Meer foto's: click hier

Notulen


Afmelding: Booyng ,Obers, F.van Hoek, F. Reulen

1. Opening:
Dick opent de vergadering en heet iedereen welkom. Hij verteld in het kort over het afgelopen jaar. Ab deelt alvast het financiële overzicht uit van 2014. De vereniging bestond op 14 augustus 2014 20 jaar. Er is geen feest gegeven. Het geld wordt gereserveerd voor de positieflijst. Als er eventuele kosten worden gemaakt.

2. Notulen ALV 2014:
Geen op – of aanmerkingen. Hierbij vastgesteld.

3. Ingekomen stukken:
Aqua Zoo Leeuwarden en Overloon zijn weer open. De leden kunnen met korting de dierentuinen bezoeken.

4. Verslag secretaris: Wilma leest het overzicht voor van het afgelopen jaar. Geen op- of aanmerkingen. Hierbij vastgesteld.

5. Verslag penningmeester:
Financieel verslag / exploitatieoverzicht is uitgedeeld. Het is door Ab doorgenomen en waar nodig toegelicht. Van de buitenlandse reis is er €4,- over. Van de leden mag de penningmeester dit in kas houden. Ab stelt voor flyers te maken om leden te werven. Jan Groot – Roessink neemt boekjes mee naar een evenement. Er zijn geen vragen over de begroting. Ab vraagt de leden of er iemand bereidt of iemand weet die de huisvestigingseisen uit het Duits kan vertalen.

6. Verslag kascommissie:
Gerrit Bijsterbosch doet verslag. Alles is overzichtelijk en in orde. Er zijn geen onvolkomenheden dus wordt aan de penningmeester decharge verleend.

7. Verkiezing kascommissie:
Mark Jansen, Eeg Manders, Gerrit Bijsterbosch is aftredend. Ria Fitten heeft zich beschikbaar gesteld en is reserve.

8. Verslag redactie:
Peter Verberne doet verslag. De advertenties worden meer voor in het blad. Ingezonden stukken / verhalen zijn zeer welkom. Ria Fitten vindt het fijn dat we niet digitaal gegaan zijn. Actueel en te koop zijn wel op de web-site te vinden. Jan en Joke Groot – Roessink krijgen meer boekjes toegezonden.

9. Bestuursverkiezing:
Er hebben zich geen andere kandidaten gemeld. Ab Schuring en Mies Numan zijn beide herkozen. Het bestuur is weer compleet.

10. Buitenlandse reis terugblik:
Michel doet verslag van de reis. Het is erg veel werk om een reis te organiseren. In 2017 is weer een reis gepland. Engeland is een optie. Meneer Van Der Beuken vraag of München geen optie is om te bezoeken. Dit wordt zeker open gehouden.

11. Positieflijst:
Donderdag 16 april is er nog een vergadering geweest. Er is met meerdere verenigingen een juriste in dienst genomen. Er wordt een beroep op de leden gedaan om de dieren op te geven. Als dieren op een lijst komen wordt het zo klein mogelijk dat je ze niet mag houden. Als je ze niet aanmeld is de kans groot dat de dieren niet gehouden mogen worden. Michel heeft een lijst met dieren die voorkomen in Nederland. Hij vraagt de leden een naam erbij te zetten en anderen te waarschuwen dit ook te doen. Ab zet dit ook op de web-site. Eeg Manders vraagt welke huisvestingslijst we hanteren. Dit is de Duitse versie.

12. Rondvraag:
Piet Swanenberg vraagt of de dierenlijst wordt gebruikt. En wie komt controleren? Er wordt nog niet erg gehandhaafd. De dierenlijst is alsnog niet verkrijgbaar. Er zijn te weinig leden die de dieren hebben opgegeven.
Eeg Manders bedankt het bestuur voor het afgelopen jaar.
De lunch kan worden afgerekend bij Michel.
Dick bedankt Jan alvast voor het voortreffelijk ontvangst. Jan verteld over de tot stand komen van de nieuwe locatie.

Verslag Studiedag 2016



Meer foto's: click hier

In februari van dit jaar werden al de eerste pogingen gedaan om een spreker voor deze dag vast te leggen, maar het zat ons in eerste instantie niet mee. Ondanks afzeggingen en toezeggingen van mensen die later niets meer van zich lieten horen zijn we er 6 weken van te voren toch nog in geslaagd om een hele leuke spreker vast te leggen! Dat u dit ook vond liet u blijken uit de geweldige opkomst. ‘t Doalke zat helemaal vol en de vlaai ging schoon op.

Theo Meeks beheerder van Kasteelpark Born was onze geweldige gastheer. Hij nam de entree van het Park, de koffie, thee en vlaai en de borrel na afloop van de dag geheel voor zijn rekening. In zijn inleiding vertelde hij ons over de historie van het Park. Volgens eigen zeggen: Niet het grootste maar wel het mooiste park. Iets wat hij in de middag bij de rondleiding aan ons zelf heeft laten zien. Het dierenpark bestaat nu 48 jaar en is gebouwd rond de ruïne van het kasteel van Born, Dit kasteel stamt uit 1666 en is in 1930 door brand verwoest. Zoals zovele parken is ook dit park begonnen als fazanterie. Momenteel wordt het park gerund door een Stichting.

Na de inleiding werd het woord gegeven aan onze spreker Christiaan Luttenberg, hoofd dierverzorger van Burgers Bush en Dessert.
In een boeiende lezing werden alle in’s en out’s over de Bush en Dessert aan ons verteld. Christiaan vertelde ons eerst over de geschiedenis van Burgers Dierenpark, het park tijdens de tweede wereldoorlog, het tweede ‘Burgers Dierenpark’ in Tilburg, de bouw van Burgers Bush en hoe het park aan nog meer veranderingen onderhevig was. Ook kregen we alvast een kleine blik in de toekomst te zien… de nieuwe Mangrove hal. Christiaan vertelde ons hoe ze het beestenbestand hadden ongebouwd en over de kweekresultaten van de diverse soorten. Ook vertelde hij over de introductie van nieuwe soorten middels een uitwenkooi, hoe de keuzes voor bepaalde soorten tot stand komt en dat de enorme ruimte die de dieren in de dessert tot hun beschikking had niet voor alle soorten goed uitpakte.

Voor deze dag had Christiaan 250 foto’s uitgeselecteerd hij vertelde zijn verhaal, wat speciaal voor ons was samengesteld, uit zijn hoofd, compleet met jaartallen en kweekresultaten. Hij heeft moeiteloos twee uur volgepraat en aan de reacties van onze leden te horen was het zeer interessant.

Na de lunch werd de groep in tweeën gedeeld en kregen we een uitgebreide rondleiding van zo’n twee uur door het park.
Hierbij hebben we ook een kijkje achter de schermen mogen nemen.

Na de rondleiding hadden we nog een gezellige nazit met drankje in de middeleeuwse kelder.
En zoals altijd is er wel een groepje leden die nog een tweede rondje als afsluiting door het park doet. We kunnen terugkijken op een zeer gezellige en leerzame dag.

Michel en Janke.

Verslag ALV 2016



Meer foto's: click hier

24 april 2016 te Rutten

Opening:
Om 11.15 opent de voorzitter de vergadering en heet ons allen welkom op de Alpacafarm van Jan en Jelly Dingmans. Jan is vandaag naar de Nationale Alpacashow in Meppel en daar gaat het goed, want er is al een 2e prijs in de wacht gesleept. We hebben afmeldingen voor deze vergadering ontvangen van: fam van der Beuken, Eeg en Marion Manders, Wim Prins, fam Fitten, Cisca en Gerrit, Piet Valkenburg, Fiona en Wilma. Van Wilma hebben we op de laatste bestuursvergadering op eigen verzoek al afscheid genomen. Wilma houdt nu eenmaal niet van veel belangstelling…….. Namens de Parkdieren Vereniging heeft ze een bos bloemen en een enveloppe gekregen. Dick stelt de vergadering op de hoogte van de ziekenhuis perikelen van Mies, die bij de laatste bestuursvergadering al ziek was en sindsdien ziekenhuis in en uit is geweest. Afgelopen dinsdag is Mies dan uiteindelijk aan een maagtumor geopereerd, donderdag mocht hij alweer naar huis en gelukkig is Mies er hier al weer bij. Er zit echter ook nog een proces in de borstholte en daar wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

Bestuursverkiezing:
Dick stelt voor om met de bestuursverkiezing te beginnen, zodat de door het bestuur voorgestelde secretaris gelijk kan notuleren. Er hebben zich geen andere kandidaten gemeld voor de bestuursfuncties. Peter Verberne is herkiesbaar en wordt unaniem herkozen Janke van der Hem is voorgesteld door het bestuur en wordt unaniem gekozen.

Notulen ALV 2015:
Geen op- of aanmerkingen.(zie blad juni 2015)

Ingekomen stukken:
Er zijn geen ingekomen stukken.

Jaarverslag secretaris:
Dick heeft dit jaar het jaarverslag gemaakt i.v.m. het aftreden van Wilma. In dit verslag wordt er melding gedaan van het feit dat er diverse malen dieren gestolen worden. Marc Jansen geeft aan dat gestolen dieren bij de politie geen prio hebben. Ab vraagt om meldingen van gestolen dieren altijd ook aan hem door te geven, dan kan hij het op de site zetten. Er ontstaat vervolgens een discussie over het ringen en/of chippen van dieren om eigendom aan te kunnen tonen. Waterdichte systemen zijn er echter niet hiervoor, dus moeten we het voorloig doen met de richtlijnen die er al zijn.

Verslag penningmeester:
het financieel verslag en de begroting voor volgend jaar worden uitgedeeld. Ab geeft aan dat het innen van de contributie dit jaar erg goed is gegaan. Bij sommigen iets te goed. Er werd dubbel afgeschreven. Driek Willems was de grootste pechvogel want bij hem werd de contributie zelfs drie keer afgeschreven. De fout lag bij de Rabobank en is inmiddels weer recht getrokken.
De beloning die we elk jaar krijgen voor de Rabo-fietstocht is verhoogd van €120,- naar €200,- Tonneke Duis vraagt zich af of we ook kunnen besparen door het blad per mail toe te sturen, maar de meeste leden geven nog altijd de voorkeur aan een tastbaar blad. Dick geeft aan dat de in de vorige vergadering besloten ‘toeslag voor buitenlandse leden’ al toegepast is. Maar we lopen ook steeds tegen een ander probleem aan en dat is dat het innen van de contributie van de leden die geen automatische incasso afgegeven hebben een tijdrovende dus kostbare klus is. Ab maakt in het nummer van december bekend dat het weer tijd is voor het innen dan wel overmaken van de contributie. In de meeste gevallen wordt aan die oproep gehoorgegeven, maar Ab moet er ook regelmatig werk van maken. We doen een voorstel om administratie kosten in rekening te brengen na bijv. november. Dit vind de vergadering veel te laat. In juli zou dit al mogen. Henk Vaandrager geeft aan dat hij zich waarschijnlijk hier ook schuldig aan maakt omdat hij pas een rekening overmaakt als hij die toegezonden heeft gekregen. Dat is waarschijnlijk de angel van het probleem. Een rekening wordt pas betaald als die toegestuurd is. Er wordt geopperd om de automatische incasso goedkoper te maken, maar dan worden de leden benadeeld die wel netjes op tijd betalen. Voor 2017 maken we dan ook de volgende keuze: Vanaf 2017 geldt: in Juli volgt er een herinnering met € 2,50 administratie kosten.

Verslag kascommissie:
Mark Jansen heeft samen met Eeg Manders de boeken gecontroleerd en geeft aan dat alles prima in orde is. De kascommissie verleend dan ook decharge aan de penningmeester.

Verkiezing kascommissie:
Voor volgend jaar zitten Eeg Manders en Ria Fitten in de kascommissie. Er wordt voor het reserve lid gezocht naar iemand die woonachtig is in de zuidelijke regionen van ons land, op verzoek van de penningmeester. Zo kan hij het aantal gereden kilometers beperken. Henk Obers wordt het reserve lid van de kascommissie.

Verslag redactie:
Er zijn afgelopen jaar weer vier leuke bladen verschenen. Vooral de verslagen over de buitenlandse dierentuinen van o.a. Harley Numan, Eeg en Marion Manders worden goed ontvangen. Peter geeft aan voor komend jaar speciaal op de aangeleverde foto’s te letten, ook in verband met de eigen rechten die op foto’s liggen. Het is momenteel nog steeds zo dat het goedkoper is om extra boekjes te laten drukken. Uit de vergadering komt het voorstel om dierenwinkels te benaderen om daar de ‘extra boekjes’ neer te leggen om de Parkdieren Vereniging meer onder de aandacht te brengen.

We belanden op een zijspoor door te discussiëren over de mediamachine van Stichting AAP. Die komt nooit negatief in beeld ondanks dat er toch wel veel excessen zijn. In het boekje van de Harpij, waar tot voor kort ook AAP melding maakte van hun ‘succesvolle in beslagnemingen’, (onder het kopje: kort nieuws Nederlandse- en Belgische dierentuinen) komen ze dan ook niet meer voor. Van de acht apen van de Apenhof, waar de dieren volgens Stichting AAP niet goed zaten, zijn er na de in beslagname al vijf dood gegaan bij AAP. Jan en Tonneke Duis vertellen van een persoonlijke ervaring met Stichting AAP die een ontsnapte walibi alleen met het mediacircus van SBS erbij wilden verdoven en vangen. Gelukkig was dit circus even elders druk bezig en zodoende kon Jan de ontsnapte walibi in alle rust gewoon pakken en meenemen. Mark Jansen weet te vertellen over een groep Sugar gliders die totaal verkeerd gevoerd werden, omdat Stichting AAP geen kennis van buiten af wil aannemen. dat we weten van dit soort gevallen komt het niet naar buiten omdat de mediamachine heel goed werkt.

Floor van Hoek vraagt zich af of we onze vereniging bewust zo klein houden of dat we er toch naar streven om de vereniging te laten groeien. Dick beloofd er later in de vergadering op terug te komen.

Buitenlandse reis:
Mies: Voor 2017 zijn we weer voornemens om een buitenlandse reis te organiseren. In 2012 zijn we naar drie parken in Duitsland geweest, in 2014 naar Frankrijk, en voor 2017 willen we een reis naar Engeland organiseren. We stellen voor om de parken Whipsnade Zoo, Banham Zoo en Colchester Zoo te bezoeken. De reis zal plaatvinden in het 3e weekend van September 2017 (15 tm 17 Sept.) Mark Jansen meld zich al aan.

Positieflijst / IASlijst:
Ab: Alle nieuwe ontwikkelingen zijn te volgen op onze site. Momenteel is er over de positieflijst niet veel te melden. Er is a.s. dinsdag een zitting waar de muntjak aan bod gaat komen. Erna Philippi, Ed Gubbels en Ab zullen hier vertegenwoordigd zijn. Voor deze zitting is verder nog niet veel steun nodig, maar het kan best zijn dat dit in de toekomst wel zo zal zijn, en we hopen dan dat we een beroep op onze leden kunnen doen.

De IAS-lijst, die door de Europese commissie in het leven is geroepen komt er. De vraag is alleen nog even welke dieren (en planten) staan er op. Er is een samenwerkingsverband met België, Duitsland en Engeland. En vooral vanuit de hoek van de ‘plantenlui’ komt veel steun. Hier zijn vaak grote bedrijven gedupeerd en daar zal de Europese Commissie niet zomaar omheen kunnen.

Tonneke Duis heeft een stukje gehoord van een interview op de radio met Peter Verberne. Peter wordt wel vaker gevraagd voor dit soort interviews en draagt steeds dezelfde boodschap uit: alles is te houden, maar we willen wel graag houderij-voorschriften. Ab gaat in het vervolg dit soort fragmenten op de site zetten.

Rondvraag:
Martha Obers wil Wilma nogmaals extra bedanken, ondanks dat ze er niet bij is. De vergadering ondersteunt dit door applaus. Floor van Hoek komt weer terug op de ledenwerving. Hoewel de vereniging nu ze nog klein is ‘wel de juiste soort leden heeft’ is er wel behoefte aan nieuwe leden. Er is al eens een opzet gemaakt om een flyer te ontwerpen, en dit gaan we weer oppakken zodat we die op bijvoorbeeld Alpaca-shows e.d. uit te kunnen delen. Dick Verwoert en Mark Jansen nemen dit op zich.

Facebook komt ter sprake. Via dit medium bereik je een hoop mensen maar dit zijn niet altijd de mensen die je wilt bereiken. Mark Jansen geeft aan dat we als vereniging vooral zo veel als mogelijk informatie willen verstrekken. Een introducee merkte op dat je op facebook ook een besloten groep kunt aanmaken. Mies en Janke geven aan dat Cisca Durieux best wel actief is op Facebook en daar ook in verschillende groepen zit, misschien kunnen we haar benaderen om onze Facebook pagina te beheren. Ab geeft aan dat zij ook in een commissie voor ZieZoo zit en dit heel goed doet.

Er wordt ook gesproken over Animal Event. Dit is een jaarlijks evenement om het houden van dieren te promoten. Mies en Janke gaan er dit jaar weer heen en kijken of dit evenement ook iets voor ons is.

Floor v Hoek geeft aan dat de overdrachtsverklaring nu ook aangepast dient te worden ivm de adressen die er op vermeld staan. Ook de website gaat Ab aanpassen. Floor bedankt het bestuur voor het vele werk dat ze afgelopen jaar hebben gedaan.

Sluiting:
Om 12.30 sluit de voorzitter de vergadering.